– Denne måneden kommer vi til å se det største svenske skuespillergjennombruddet på 20 år. Det er jeg helt sikker på.
REGISSØR RONNIE SANDAHL snakker om Bianca Kronlöf, hovedrolleinnehaveren i hans langfilmdebut Svenskjævel. Filmen tar for seg unge, arbeidsinnvandrende svensker i Oslo, og Kronlöf spiller Dino, en svensk jente som ansettes som barnepike i et velstående Oslo-hjem, og innleder et forhold til familiefaren (Henrik Rafaelsen).
Sandahl har klokkertro på filmen, men størst forventninger har han altså til Kronlöf, som han opprinnelig ble begeistret for da hun hudflettet samtlige svenske regissører:
– Jeg tenkte på en artikkel som en ung skuespillerstudent hadde skrevet, hvor hun idiotforklarte alle svenske regissører og hevdet at vi bare reproduserte de samme gamle, elendige kvinnerollene. Det hadde blitt mye snakk om det i bransjen: «Hvem faen er hun til å uttale seg, hun har ikke gjort noe som helst». Og jeg tenkte at hvis hun er så modig, da vet hun også at hun er jævlig bra, og er hun halvparten så bra som hun er modig, kommer det til å bli fantastisk. Og hun var så bra.
Jeg har sett folk spy, jeg har sett folk drepe hverandre, men jeg har aldri sett en kvinne bytte bind på film. Og den lille scenen – det er et bittelite øyeblikk – gjør at filmen ikke kan vises i flere land.
I SVERIGE ER KRONLÖF allerede i ferd med å bli godt etablert, fortrinnsvis som komiker og feministisk stemme. Sammen med søsteren Tiffany har hun skapt den prisbelønte humorserien Full patte, og for bare noen dager siden omtalte Aftonbladet henne på en liste over landets mest fremragende personer. Her i Norge er hun fortsatt et relativt ukjent fjes. Muligens er det noen som husker henne fra Mariken Halles filmer Kanskje i morgen og Verden venter. Eller, mer sannsynlig, fra YouTube-fenomenet som gjorde henne kjent: «Shit snubbar say» (på godt norsk: «Ting karer sier»), hvor hun harselerer med ignorante og sneversynte menn.
Hva hadde du egentlig tenkt å bli?
– Jeg gikk jo på teaterhøyskolen i Gøteborg, og ville bli skuespiller. Og det gikk jo bra. Jeg søkte kjempemange ganger, men kom ikke inn. Men jeg er veldig dårlig på å gi meg. Det er både bra og dårlig. «Jeg vil gjøre det slutt.» «Nej, det tycker jag inte! Du måste älska mig!». Da er det dårlig å ikke kunne gi seg. Men rent profesjonelt kan det jo være ganske bra egenskap.
– Så gikk jeg arbeidsløs, og da ble YouTube en måte å få utløp for idéene mine. Og så bare eksploderte det.
Hva var det som lokket deg til Svenskjævel?
– Det jeg synes er så jævlig bra med manuset er at alle karakterene er interessante. De har alle et problem, alle streber etter noe, og jeg får også sympati med dem alle.
– Og så at det er en kjærlighetshistorie – et trekantdrama – men fortalt gjennom et filter av makt. Det handler både om klasse og kjønn… Så er det hele den Sverige-Norge-balansen. Mange har spurt meg: «Hva kommer det norske publikummet til å føle når de ser dette?». Jeg aner ikke. «Kommer de til å føle seg angrepet?» Det tenker jeg ikke på. Er man en ung norsk kvinne, tror jeg man vil kjenne seg ganske mye igjen i min karakter, selv som den er fortalt fra et svensk perspektiv. Det er uansett like mye en fortelling om hvordan det er å være en ung kvinne, i en kjærlighetsrelasjon, for eksempel. Og i et patriarkat.
Dere ville bryte stereotypier med din rollefigur. Hvordan mener du at Dino gjør dette?
– På flere ulike måter. For eksempel er det en scene hvor jeg bytter bind. Jeg mener, jeg har sett folk spy, jeg har sett folk drepe hverandre, men jeg har aldri sett en kvinne bytte bind på film. Og den lille scenen – det er et bittelite øyeblikk – gjør at filmen ikke kan vises i flere land. Fordi blod er forbundet med vold, men mens er jo ikke vold. Da er det fint å ha hatt en regissør som sier at denne scenen, den må inn, liksom.
Du har snakket om at du vil avseksualisere kvinnekroppen, og det gjør du ganske tydelig i Full patte, når du bruker den som humorverktøy. Hva er det som er så morsomt med kvinnekroppen?
– Kvinnekroppen er jo der for å bli sett på, og når man ler av kvinnekroppen, så ler man alltid av den. Det er sånn: «Titta hur ful hon är! Jag vill aldrig knulla henne!», eller at det er noe ved den som er feil. Ellers ser vi på den er det fordi den er vakker, eller fordi kvinnen er et offer. Kvinnekroppen får aldri være morsom. Folk synes det er kjempemorsomt med en naken fyr som løper over en gate. Hvis en naken kvinne gjør det samme, ville man tro at hun ble jaget. Man ville jo ikke ledd av det, man ville blitt kjempeurolig.
– Jeg synes det er gøy å leke med det perspektivet. Å ta en kvinne som velger å være naken – hun gjør det ikke for å tilfredsstille noen andre, men hun utsetter snarere andre for sin nakenhet, uten at det faller henne inn at dette skulle være et problem. Det blir det humor av, for man man vet på en måte ikke hvordan man ta det.
Se første episode av Full patte her
Hva gjelder å bruke humor som satire…
– Humor som våpen!
…ja, eller som et slags debattverktøy…
– Det som er bra med humor er at folk senker guarden. Og det er klart at det kan være provoserende, folk blir jo provosert av det jeg gjør. Men da tenker jeg også at det som frigjør en person, provoserer en annen. Det er jo provoserende å se mennesker gå utenfor rammene, liksom. Men jeg pleier å omtale humoren vår som en giftig kake med veldig, veldig fin glasur.
Det politiske blir altså subversivt, og lettere å godta.
– Virkelig. Og det er jo en fordom: [med tullestemme] «feminister er sinte og voldsomme og HATER MENN!». Det er jo den dummeste fordommen som finnes, liksom. Det kan være ganske herlig og morsomt å være feminist. At det er en fest som man burde ville være med på. Som Svenskjævel blander Full patte humor og alvor – altså, det går hånd i hånd. Det er kanskje derfor Full patte er morsomt, fordi det gjør litt vondt iblant.
Hva er planen videre etter Svenskjævel?
– Vi skal spille inn sesong 2 av Full patte i april. I høst skal jeg turnere rundt hele Sverige med en live-versjon av Full patte, som skal hete «Slå pattarna i taket» (ordspill på den svenske utgaven av uttrykket «hæla i taket» – «slå klackarna i taket», journ.anm). Det skal være en slags fargeglad feministisk kabaret som er som en knyttneve.
Svenskjævel har premiere fredag 13. mars.
The post Bianca Kronlöf: – Kvinnekroppen får aldri være morsom appeared first on NATT&DAG.