Quantcast
Viewing all 2173 articles
Browse latest View live

Tigger for en dag: Gi meg penger

(Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i januar 2002. Forfatter og musiker Bård Torgersen skrev flere artikler for NATT&DAG på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet. Han har gitt ut flere  kritikerroste bøker på Forlaget Oktober. )

Han lener seg over skulderen min.

- Jeg har ikke noe penger, sier mannen. – Dessverre har jeg ikke noen penger til deg. Han er rundt førti, i slitte blå dressbukser med press. Brune støvler som buksa er trykket ned i. Jeg ser ikke ansiktet hans tydelig. Jeg sitter på huk, med ryggen mot en lyktestolpe. Foran meg har jeg et skilt: Kan du være så snill å hjelpe en narkoman med litt penger? På forhond takk. Klokka er femten minutter over ett, stedet er Karl Johan.

- Ser her, fortsetter fyren og dytter et Krigsropet opp i fjeset mitt. – Du kan ta dette.

Nei, svarer jeg.

- Jo, du trenger det, fortsetter han.

Gi meg penger, fortsetter jeg.

- Jeg har ikke. Men vær så snil og ta dette.

Gi meg penger, sier jeg.

Foran skiltet står det et beger av papp. Det ser akkurat passelig stakkarslig ut og fungerer fint. Selv er jeg kledd i en militærgrønn, halvlang parkas, med hette, grå bukser og et par stygge Adidas. Jeg sørger for å se ned i bakken. Det virker best. Når jeg ser rett på folk går de fortere forbi. Viker unna blikket mitt. Når jeg sitter med hodet ned tillater de seg å stirre. Det virker stimulerende på givermuskelen til de forbipasserende.

NOE HELT INN I HELVETE  mye har jeg grudd meg. Funnet på unnskyldninger for å la være. Jeg er voksen nå. Har nettopp fått barn. Tenk hvis naboen går forbi. Eller noen jeg ikke har sett på mange år. De må jo tro at dette virkelig er sånn jeg er . En taper. Men det er jeg ikke. Dette er bare et eksperiment. Et forsøk på å føle litt av hvordan det er å sitte der med lua i hånda. En artikkel som skal trykkes i NATT&DAG. Hvor farlig kan det egentlig være?

Jeg må innrømme en ting. Jeg har vært ute med lanken før. Det er lenge siden. Jeg var fjorten-femten. Hjemme trodde de jeg var på telttur, eller hos en kamerat. Vi føyk rundt i sentrum med hjemmelagde bøsser. «Støtt det okkuperte huset i Skippergata» ropte vi. Det var helt akseptert å tigge. Eller, nesten et must. Bomme spenn av straightingene. Folk var rause. Utenfor Club 7 midt på natta var aller best. Drita, radikale, småkåte kjerringer med sjal, som syntes vi småpunkerne var så søte.

- Skal dere ikke være med på nachspiel?

Hold kjeften på deg. Gi litt mer spenn!

- Var ikke femti bra da?

Se hvor mye du har i pungen da. (Bunke med hundrelapper tyter ut.)

- Det er til husleia.

Ikke drit deg ut. Få mer spenn.

- Se her da. (Dytter hundrings ned i bøssesprekken.) Men dere er helt sikre på at dere ikke vil være med på nachspiel?

Det tok ikke særlig lang til å samle inn nok spenn til kino, øl, mat, nye skiver, naglebelter, hårfarge. En fyr jeg kjenner mener at denne tiggingen har ført til at åttitallspunkerne er noen av de mest grådige folk Norge har sett. Først bomme spenn på gata. Så snylte penger på sosialen. Så tigge til seg hus og leilighet fra kommunen. «Å gi meg mer, mye mer. Mens jeg ligger her på sofaen og raper.»

PUNKERTIGGINGEN FORSVANT. Det gjorde ikke gatesangerne. De tilbyr noe, en tjeneste, kan man si. Derfor er det liksom ikke tigging. Men hardcore-bomsene falbyr også en vare. Ydmykelse. De selger deg muligheten til å forbarme deg over et medmenneske. Gi bort tjue spenn, og du kan lettere leve med at du akkurat brukte opp noen hundringser på skit du kommer til å stue bort i skapet når du kommer hjem.

Standard «du-hakke-noen-shmå-spenn-til-oversh» tiggere har Oslo hatt flust av siden midten av nittitallet. Sommeren 2000 så jeg for første gang tigging tatt til et helt nytt nivå.  En sliten ftr rett nedenfor krysset der hvor Kirkegata krysser Karl Johan. Han lå mer enn han satt. Med hodet hengende mot brystet som en dupp. Foran ham et skilt. «Jeg er narkoman og trenger penger.» Det slo meg som en knyttneve i magen. Å stille seg til på Karl Johan, midt i all lykkeligheten og skrike ut til verden med et skalt at «jeg er totalt mislykka». Jeg følte avsky. Så utrolig frekt. Samtidig ble jeg også fylt av beundring. Det krever mot å dytte seg selv så langt ned i dritten.

I FJOR SOMMER, EN SEN FREDAG. En tigger sitter ved Egertorget. En skikkelig skøyer. Han må være litt drita, for han sitter og skråler. Han veiver med armene. Folk går i en stor bue rundt ham. Ingen gir. Her er det en mulighet.

Får jeg kjøpe skiltet ditt? spør jeg han.

- Kjøpe skiltet? Han tror jeg kødder.

Ja. Hvorfor ikke?

- Hehe.

Hvor mye skal du ha?

- Tusen spenn.

Ikke faen.

- Fem hundre, da?

Hundre. Jeg gir deg hundre.

- Det er greit. Hundre spenn for detta skiltet. Haha. Hva faen skal du med det?

SEKS MÅNEDER ETTER JEG KJØPTE SKILTET. Jeg er på vei mot Karl Johan. Nervene slår seg helt vrange. Dette føles ikke noe kult. Jeg går rundt, får meg ikke til å begynne. Det byr meg i mot. Dette er vel ikke så farlig. Jeg driter vel ikke hva andre måtte mene om meg. Nei, det gjør jeg ikke. Jo, det driter jeg i. Nei, det gjør jeg ikke.

Fotografen ringer. Jeg forteller at han vil finne meg mellom Nationaltheatret og sentralbanestasjonen. Jeg finner en lyktestolpe, ganske langt ute i gata. Må ha noe å lene ryggen mot. Setter meg på en plastpose. Det er kaldt. Bretter opp skiltet. Finner fram myntkoppen, og bøyer hodet fremover.

Jeg lukker verden ute. Ser rett fram, og nedover. Nå består Karl Johan av ben som stopper ved kneet. Mye dårlig fottøy, om sant skal sies. Slitte og møkke benklær. Og bukser som subber i bakken, med søle oppover leggene. Mange Buffalos, fremdeles. Joggesko. Det er vinter, men likevel – joggesko. Det er det jeg sitter å tenker på, akkurat da de første myntene seiler ned i koppen. Det har ikke gått mer enn toppen et par minutter. En dame på rundt tretti. Takk, mumler jeg. Sånn fortsetter det. Det nesten hagler penger. Unge, gamle, damer, menn, nordmenn, innvandrere, alle gir sin skjerv. Ingen spydige kommentarer. Ingen foraktfulle blikk. Mer blikk som sier: «Stakkars deg. Jeg er glad jeg ikke har det sånn som deg.» Barn stopper opp og peker. Foreldre hysjer, drar barnet bort. Forklarer, finner fram lommeboka, gir den lille mynter som de tusler bort og legger i koppen. Dagens leksjon i medmenneskelighet.

Tre jenter med langt, mørkt hår kommer bort til meg.

- Er du ekte uteligger? lurer de.

- Vi blir skikkelig forbannet.

På hva?

- På hvordan fattige folk blir behandler i Norge. De får altfor lite.

- Vi har vært innom Stortinget flere ganger og sagt i fra at de får skjerpe seg. At de må gi mer til fattige og uteliggere og at de må gi bort morfin til narkomane.

Morfin?

- Metadon var det visst.

Hvem var det dere snakket med på Stortinget?

- De i vakta. Men vi fikk telefonnummeret til noen politikere. De må se å skjerpe seg.

Hvor gamle er dere?

- 15.
- 15.
- 16.

Få noen spenn av dere.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-18 at 14.04.38

ETTER ET KVARTER FRYSER JEG SÅ MYE at jeg må reise meg for å finne noe annet å sitte på. Men først sjekker jeg innholdet i koppen. 230 kroner. Så mye. Fett. Jeg beveger meg oppover Karl Johan. Endevender en søppelkasse. Finner en kartong. River bunnen ut av den og bretter den i to. Masse penger og varme til stumpen. Veldig bra. Stikker på en bar inn en sidegate. Jeg bestiller Jack Daniels og øl. Tar begge på styrten. Nå er jeg klar for å sette meg midt på Karl Johan rett ovenfor Stortinget.

Skotøyet er bedre her. Veldig lite Buffalos. Mer nypussede lærstøvler og støvletter. Legger derfor ekstra godt merke til et par slitne militærstøvler som kommer inn i synsfeltet mitt fra høyre.

- Hei, er du klar over at det er en fyr som driver å tar bilder av deg.

Nei.

- Skal vi gå bort og kline´n ned?

Jeg driter i hva han gjør.

Likevel roper Støvlene til fotografen: Fy, faen. Gi deg, a. Kompisen min hakke bedt om å bli tatt bilde av. Han driter kanskje i det, men du tar faen ikke bilder av meg. Da ryker du.

- Jeg har blitt fotografert jeg også, forteller Støvlene. – Ikke av han der. Men av en annen fyr. Jeg havna i avisa. Nå får jeg hjelp av en advokat i Bymisjonen til å saksøke dem. Det burde du også gjøre. Hvis du havner i en blekke. Det er mye mer kroner i det enn å sitter her.

Samma for meg. Har du noe spenn eller?

Støvlene roter rundt i lommene.

- Tretti kroner, det er alt jeg har.  Han slipper myntene ned i begeret. – Jeg må stikke. Lykke til.

Etter en halv time utenfor Stortinget lener en fyr seg ned i synsfeltet mitt. Det måtte skje. En jeg kjenner. En jeg ikke har sett på mange år. Det kan ikke være sant, sier blikket til min gamle bekjente. Jeg senker blikket. Lukker øynene. Faen. Teller til tyve. En To Tre. Gå da. Fire Fem. Det er ikke sånn som du tror. Syv Åtte. Tyve. Han er vekk.

JEG DRAR I GJENNOMSNITT 350 KRONER TIMEN. En butikkansatt tjener 66, 50 før fylte 18, og 90, 50 etter. Minus skatt. Den beste måten å tigge på er å sitte med skilt på Karl Johan i lørdagsrushet, forteller noen junkier jeg snakker med nede ved sentralbanestasjonen. Hvis du har mage til det. En annen løsning er den skiltløse mer personlige varianten hvor man ser an folk og går opp til dem og spør. Denne metoden fungerer best i morgen- og ettermiddagsrushet. De beste nye områdene er Grünerløkka og Grønland. Jeg møter ingen som har noe særlig erfaring med vestkanten. Selv forsøker jeg Nationaltheatret. Men her får jeg ikke en dritt.

Jeg er tilbake ved stedet jeg satt først. Oppe ved Scotsman, i saueskinnspels, ligger den en mann med ansiktet mot veggen. Foran ham står det en kopp publikum kan legge mynt i. Han reiser seg brått og begynner å vræle mot en liten gutt. Vaser rundt med knyttede never, helt til han blir anmodet om å forlate stedet av politiet.

Det er åtte andre tiggere på Karl Johan i dag. Jeg er den eneste med skilt. Bortsett fra en eldre fyr fra Sibir med stort grått skjegg og en plakat rundt halsen med «Jeg er sulten». De andre bruker bare kopp. Vi  må konkurrere med tre kristne stands, og en klassisk gitarist som spiller covere av Metallica.

Det begynner å bli sent. Jeg er helt nederst på Karl Johan, rett ved sentralbanestasjonen. En dame kommer mot meg. Hun har lang, hvit pels, er rundt førti, med kort krøllete hår. Dradd i trynet, og monoton stemme.

- Har du sittet her lenge? spør hun.

En stund.

- Får du noe?

Litt.

- Jeg har tigget før jeg også.

- Ikke sånn som deg, med skilt og greier.

- Kunne sikkert gjort det jeg også, jeg kjenner ingen i denne byen likevel. Men det er så jævlig nedverdigende. Jeg har ordnet meg andre måter å fikse spenn på.

Hvordan da?

- Jeg går ikke på gata hvis det er det du tror.

- …

Hvor lenge skal du henge rundt her? Det er ingen som gir noe så lenge du står her.

- Det er greit det. Jeg skal gå. Men fy faen, det er litt sprøtt å komme inn til byen og se hvor mange det er som tigger. Så mange som bor på gata. Folk har flyttet inn i containere nede på havna og greier.

- Lykke til da. Håper du slipper å sitte her så lenge.

EN TIME TIL DET BEGYNNER Å BLI FÆRRE FOLK. Mer kids som skal på kino, eller henge rundt og svime. Burger King fylles opp. En gruppe japanere haster forbi. De narkomane og tiggerne som fyller området nederst på Karl Johan er blitt et stort problem for byen, har jeg lest  i avisen. Turistene klager. De har betalt i dyre dommer for å komme hit for å se velstand. Så må de i stedet vasse rundt i menneskelig søppel. Oi sann. En fyr på rundt sytten, i diger boblejakke, kommer bort til meg.

- Hallo, sier han. – Trenger du sokker?

Sokker!?

- Se her a. De er fete. Helt nye tennissokker. Tre par. Han rekker dem mot meg.

Jeg tar i mot strømpene og dytter dem ned i lomma på parkasen. Ser ned i bakken igjen. Han forsvinner ut av synsfeltet mitt til venstre. «Takk skal du ha» ombestemmer jeg meg og vræler etter ham. Han snur seg og smiler.

Natta senker seg over byen. Folk begynner å bli drita. Hei og hei og hei og hei og hå. Anstendigheten letter fra sentrumsgatene. Jeg orker ikke mer. Jeg er våt, kald og lommene mine er fulle av klingende mynt. 350 kroner i timen ganger åtte. Hmm. Burde sikkert gi bort formuen til noen som trenger den med enn meg. Frelsesarmeen? Men det kommer ikke på tale. Rett skal være rett. Dette er mine spenn. Takk skal dere ha.

The post Tigger for en dag: Gi meg penger appeared first on NATT&DAG.


«Noen jenter kjenner bare ikke sin egen verdi»

Få norske artister kroppsliggjør uttrykket «almost famous» mer enn Jørgen Johnsen. Fredrikstads mildt sagt obskure musikersønn, som ved flere anledninger har vært på nippet av å vippe over i offentlighetens stjernelys, men av én eller annen grunn fortsatt kun er en spennende snakkis for spesielt interesserte.

Etter debutalbumet Drum og den lystige godlåta «Hand Me Down» som Name i 2009, er han nå derimot tilbake med nytt sound, nye livserfaringer og ikke minst nytt artistnavn. J. Bayou spiller blant annet på hans sterke bånd til New Orleans, og lanseres for massene i form av MER-releasen «Protector» . En gripende opplevelse av en låt, som ikke kunne befunnet seg lenger unna nevnte «Hand Me Down» – både innholdsmessig og rent musikalsk.

I anledning singelrelease og bursdagen hans (i dag!), slo vi av en prat med Bayou, som overraskende nok viste seg fra noe så utypisk som sitt alvorlige hjørne (les videre under YouTube-spilleren).



Gratulerer med både ny singel og bursdag, kæll. Hva er mest stas?

Tusen takk! «Protector» er som et viktig brev som ble sendt langveis fra. Problemet var bare at den havnet mellom en sprekke i budbilen. Fem år senere kom en hyggelig, men litt klumsete budmann på døra med brevet og beklaget for at det ikke ble levert for fem år siden. Faktumet er at jeg ikke engang er irritert eller lei meg over at jeg ikke fikk brevet for fem år siden, jeg er bare glad for at det kom i det hele tatt.

Sangen din trenger inn i sjelen på en ganske unik måte i norsk sammenheng, og er veldig annerledes din første hitlåt “Hand Me Down”. Hva har skjedd underveis som har forandret deg såpass som artist?
Jeg har alltid vært en emosjonell mann, men jeg har alltid gjemt bort de vonde periodene i livet mitt fordi jeg har vært redd for å bli for deprimert. De siste årene har jeg omfavnet de vanskelige periodene, og brukt dem som en katalysator for å vokse som tekstforfatter. Dette har åpnet en hel ny verden. Både lyrisk, melodisk og musikalsk.

“Protector” handler om din lyst til å redde en kvinne med mye vond bagasje. Har du reddet mange slike opp igjennom?
Mennesker har alltid vært veldig åpne med meg om problemene sine. Mange av dem har vært kvinner. Mange av dem har jeg ikke engang kjent så godt. Jeg har overtalt mange jenter til å forstå at de fortjener bedre kjærester enn det de har. Noen jenter kjenner bare ikke sin egen verdi. De er så vant til å ha kjipe menn rundt seg at det har blitt normalen for de. Noen jenter har hatt problemer som går så langt tilbake og ligger så dypt at de har ønsket å ta sitt eget liv. Det er uvirkelig å ta i mot den type informasjon og prøve å bearbeide det. Det er ubehagelig og utrolig skremmende til å begynne med, men når en person som er så langt nede klarer å komme seg opp igjen og faktisk bedrer livet sitt gjennom ren viljestyrke, er det fantastisk å ta en liten del i å hjelpe de på vei.

J. Bayous egne «hjerte og smerte»-favoritter gjennom tidene:

1. Kate Bush – «This Woman’s Work»
«Kate Bush er perfekt. Dette er den mest gripende sangen jeg har hørt.»

Prince – «Sometimes It Snows In April»
«Prince er perfekt. Dette er den mest gripende sangen jeg har hørt. Ok da, delt førsteplass.»

Stevie Wonder – «I Believe (When I Fall In Love)»
«En av de vakreste sangene noensinne laget.»

Todd Rundgren – «I Saw The Light»
«En av de fineste sangene noensinne laget.»

Otis Redding – «Try A Little Tenderness»
«Otis Redding ER soul. Otis Redding ER følelser.»

The post «Noen jenter kjenner bare ikke sin egen verdi» appeared first on NATT&DAG.

Verdens mest likte Instagram-bilde krevde fire dagers arbeid

Bildet av Kim Kardashian og Kanye West som kysser i bryllupet sitt ble på kort tid det mest likte bildet på Instragram noensinne, med over 1.95 millioner likes og 35 000 kommentarer. Under et foredrag i Cannes denne uken forklarte Kanye at Insta-suksessen ikke kom av seg selv: Etterarbeidet tok fire dager, og sørget for at Kim var utslitt på bryllupsreisen.

Årsaken er visstnok at fotograf Annie Leibovitz trakk seg i siste liten. Ifølge Kanye fordi hun var «like, scared of the idea of celebrity»  (en overraskende redsel for en av verdens mest suksessfulle kjendisfotografer). Bildet ble isteden tatt av en 22 år gammel ukjent britisk fotograf, som ikke klarte å tilfredsstillende matche fargen på blomstene med kjolen. Dermed tok det fire dager å få lagt ut et godt nok Instagram-bilde til at brudeparet kunne ta ferie.

Her er Kanyes egen forklaring i sin helhet:

– Let me tell you something about that kiss photo that my girl put up … this was pissing my girl off during the honeymoon, she was exhausted because we worked on the photo so much because Annie Leibovitz pulled out right before the wedding. I think that she was, like, scared of the idea of celebrity.

– Because Annie pulled out, I was like, «Okay, I still want my wedding photos to look like Annie Leibovitz», and we sat there and worked on that photo for, like, four days because the flowers were off-color. 

– Can you imagine telling someone who wants to just Instagram a photo, who’s the No. 1 person on Instagram, «We need to work on the color of the flower wall», or the idea that it’s a Givenchy dress, and it’s not about the name Givenchy, it’s about the talent that is Riccardo Tisci — and how important Kim is to the Internet.

– And the fact the No. 1 most-liked photo on Instagram has a kind of aesthetic was a win for what the mission is, which is raising the palette. It was a long time.

Om enden er god og så videre.

Kanye brukte også anledningen til å annonsere ambisjoner om å redesigne Instagram, og dele sin filosofi om at godt design kan redde verden.

«I believe that bad taste is vulgar. It’s like cursing. I think the world can be saved through design,» West said. «Because what is the most distasteful thing someone can do? Kill someone. So, good taste is the opposite of that.»

The post Verdens mest likte Instagram-bilde krevde fire dagers arbeid appeared first on NATT&DAG.

Kommentar: Likhet er loven

Janteloven finnes. Den har en prominent og sentral plass i den norske folkesjelen, og den evige diskusjonen om janteloven avslører mye om det norske samfunnet og dets selvforståelse. Dette er dog ikke ensbetydende med at det i den norske folkesjelens dunkle avkroker dveler et lyssky monster hvis eneste oppgave er å spolere drømmene til enhver modig sjel som ønsker å bryte med den norske konformiteten. Janteloven er ikke kreativitetens eller nytenkingens nemesis. Janteloven er ikke engang først og fremst konformitetspress. Janteloven er i utgangspunktet hovedsakelig to ting: En normal og sunn sosialpsykologisk mekanisme man finner i små samfunn. Og: En særegent norsk ryggmargsrefleks som trer inn når fellesskapet føler at det norske likhetsidealet er truet.

I 2014 er janteloven – eller rettere sagt den pågående samtalen om den –  kanskje først og fremst en utforsking og utvidelse av begreper om norskhet.

La oss si at vi befinner oss i en liten bygd i en trang norsk dal, to-tre hundre år tilbake i tid. Og la oss si at begge bygdas grisebønder en dag bestemmer seg for å pakke sakene og satse på en karriere som houseprodusenter i den nye verden. Da snakker vi et par individuelle veivalg som potensielt kan bli katastrofale for det lille samfunnet. I små bygder (eller store familier) hvor hver og en hadde sin klart definerte rolle og utførte et arbeid som var av avgjørende betydning for fellesskapets fremtid, var sosiale mekanismer som oppfordret mennesker til å bli ved sin lest uttrykk for et kollektivt overlevelsesinstinkt. Grisebøndene kunne rett og slett ikke tillates å følge sine drømmer om taktfull Red Bull-sponsing og lukrative spillejobber på tarvelige Las Vegas-kasinoer og South by Southwest, og derfor måtte selve umuligheten av dette innprentes i dem – og i alle andre – fra barnsben av. På individnivå slo det ikke alltid heldig ut, men for samfunnet innebar denne (langt på vei underbevisste) holdningen at fellesskapets fortsatte eksistens var sikret.

Slike sosialpsykologiske mekanismer, innarbeidet over perioder på flere hundre (eller flere tusen) år, forsvinner ikke over natta – selv ikke når det nasjonale fellesskapet plutselig oppdager at det kan pumpe gratis penger opp fra havbunnen, og økonomien beveger seg over i en fase hvor man tidvis kan forledes til å tro at vi faktisk kan leve av å klippe hverandres tatovører. Denne kollektive impulsen blir da liggende og stanger mot mer flyktige tidsåndsmessige innfall, som selvrealisering og dyrkingen av den metafysiske og etter hvert smått protofascistiske størrelsen «talenter», og får et anstrøk av noe gammelmodig, bittert og snerpete. Det er på denne måten janteloven ofte forstås – som en ubrukelig rest av en psykologi vi har vokst fra, et metaforisk sosialpsykologisk halebein som stikker kjepper i hjulene for moderne nordmenns kreative utfoldelse og personlige vekst.

Men en slik forståelse ser bare toppen av isfjellet. I realiteten er janteloven kun det mest håndgripelige uttrykket for det norske folkets overbevisning om at alt vi verdsetter i vår måte å organisere samfunnet kan føres tilbake til sosial likhet. Vi snakker her om noe langt mer spesifikt enn franskmennenes égalité eller amerikanernes oppheng i at folk er født likeverdige. For den norske modellen er det helt essensielt at mennesker forblir sosioøkonomisk like livet gjennom. Det var denne innsikten kong Olav ga uttrykk for da han insisterte på å betale billett på trikken – selv det symbolske statsoverhodet hvis blodslinje løftet ham over fellesskapet innså viktigheten av å insistere på en slik absurd likhet for loven. Innerst inne forstår vi det alle sammen: Et rikt samfunn som kjenneteges av små sosiale forskjeller gir opphav til en grunnleggende trygghet og en sterk følelse av fellesskap. Men for at dette skal funke, må det store flertallet følge reglene. Og disse reglene må forbli uskrevne.

Det er betegnende for janteloven – slik den eksisterer som samtaleemne i 2014 – at den nærmest uten unntak påkalles i tilfeller der mennesker ønsker å øke sin kjendisstatus. «Dugnad» er et av få ord som er unike for det norske språket, og dugnadsånden er selve grunnpilaren i det moderne norske velferdssamfunnet. En stor del av våre lover, institusjoner og sosiale infrastruktur er da også skapt ut ifra et ønske om å opprettholde og befeste denne kollektive impulsen. I metaforisk (og i mange tilfeller bokstavelig) forstand er de som klager over janteloven de samme menneskene som konsekvent skulker dugnaden i borettslaget. Jantelovens ofre er menneskene som ser på seg selv som så unike og spesielle at de rett og slett ikke kan forventes å skulle møte opp for å rake løv eller sparkle vinduer et par timer hver vår, og som i tillegg krever at borettslaget forstår og respekterer denne beslutningen.

For nordmenn som vil opp og fram er det å trekke jantelov-kortet et forutsigbart utspill med tilsvarende forutsigbare reaksjoner – et ritual som plasserer dem utenfor fellesskapet. Det er en individuerende gest som erklærer den ambisiøse oppkomlingens prosjekt for offentligheten: Deres regler gjelder ikke for meg, og det skal dere akseptere og beundre. Samtidig er det innlysende at dette kun er nødvendig dersom den vordende b-kjendis ikke har noe ved seg som umiddelbart skiller ham eller henne fra mengden, ikke besitter evner eller står bak bragder som kan heve vedkommende over den frådende massen av rød, hvit og blå konformitet som hun så gjerne ønsker å ta avstand fra. Det er et forsøk på å skille seg ut ved å innta rollen som provokatør – uavhengig av hvorvidt noen egentlig lar seg provosere av ens forsøksvise oppvigleri.

Her spiller også en av jantelovens mindre kjente paragrafer en rolle: Norge er fortsatt et lite land, og dersom man vil det nok, er det relativt lett å komme seg opp og fram. Hvis samfunnet attpåtil skulle støtte opp under hver eneste babyblogger og improkomiker som siktet mot a-kjendisstatus, ville vi fått en offentlighet hvor de kjente fjesene ble byttet ut med en slik hyppighet at det ville være vanskelig for fellesskapet å finne noen felles referanser å samle seg rundt i det hele tatt. I slike tilfeller spiller janteloven rollen som en konservativ bremsende mekanisme, som garanterer et minstemål av stabilitet og forutsigbarhet. Hvis man virkelig vil stikke seg fram, bør man uansett kunne riste av seg misbilligelse og skeptiske blikk. Det er ensomt på toppen – ifølge dem som har vært der.

Når janteloven diskuteres i dag, er det dog ikke fordi den sosiale stabiliteten står på spill. Janteloven er et populært tema fordi det er noe eggende og pirrende ved menneskene som insisterer på å påberope seg denne offerstatusen, samtidig som det å diskutere janteloven som fenomen skaper en illusjon om en kollektiv offentlig selvransakelse. Hvis man dertil faktorerer inn medier som ønsker seere, lesere og treff, har man utgangspunktet for en oppskrift som kan – og vil – gjentas i det uendelige. Dette hadde imidlertid ikke vært mulig hvis det ikke var for at dette repetitive mønsteret tjente en samfunnsfunksjon. For ved siden av de to ovennevnte punktene er janteloven også:

Et mantra som bekrefter nordmenns annerledeshet og dermed knytter det stadig mer heterogene fellesskapet sammen.

I 2014 er janteloven – eller rettere sagt den pågående samtalen om den –  kanskje først og fremst en utforsking og utvidelse av begreper om norskhet. Som regel munner ikke diskusjoner om janteloven ut i stort mer enn et selvironisk hoderystende «Vi nordmenn, altså!», og hver gang dette gjøres, konsolideres det norske fellesskapet. Motsatt gjør enhver som diskuterer janteloven seg til en del av dette fellesskapet. Uansett hvor mye man ønsker å ta avstand fra det norske samfunnet og den norske mentaliteten, har man tapt så fort man innlater seg på en diskusjon om janteloven – særlig hvis man gjør seg til offer for den.

Det kan synes som en selvmotsigelse at de samme menneskene som forkaster fellesskapets verdier og frasier seg dets plikter skal kreve at dette samme fellesskapet skal godkjenne og bifalle deres individualistiske prosjekt. Å bryte med samfunnets normer er i utgangspunktet en handling som resulterer i ensomhet og isolasjon, men i en nasjon som innerst inne fortsatt ser på seg selv som en krokrygget nisseluebefengt einstøing bosatt der ingen skulle tro at nokon gadd å bu (selv om det altså tyter gratis penger opp fra havbunnen) er det noe fundamentalt betryggende ved outsideren som arketype. For å virkelig forstå janteloven må man innbefatte dens innebygde motreaksjoner og overtredelser. Gjør man dét, blir det plutselig svært enkelt å se at janteloven er en kompleks og inkluderende sosialpsykologisk mekanisme som springer ut av et lite samfunn som er grunnlagt på sosioøkonomisk likhet og kollektiv innsats, men som samtidig er såpass raust at det tilbyr selv den som avviser dets grunnleggende prinsipper og idealer plass i den samfunnsrollen som det setter høyere enn alt annet – nemlig utskuddet.

The post Kommentar: Likhet er loven appeared first on NATT&DAG.

Videopremiere: Nils Bech –«Trip Abroad»

 Nils Bech har vært NATT&DAG-favoritt i årevis – han prydet blant annet forsiden etter debuten «look back» i 2009. Med årene har stadig flere fått øynene og ørene opp for Bechs veksling mellom performancekunst og popmusikk. Andrealbumet «Look Inside», som kom i forfjor, representerte nok likevel et slags gjennombrudd – med gode kritikker og oppmerksomhet fra et bredere publikum (Bech ble til og med kåret til Årets Mann i Dagsavisen).

«Trip Abroad» er første singel ut fra den etterlengtede oppfølgeren «One Year», som kommer i år. Albumet handler om Bechs første år med kjæresten sin – et forhold som nå er på tredje året. Singelen «Trip Abroad» handler om den første kjærlighetserklæringen, som fant sted på ferie i Berlin.

– «Trip Abroad» handler om ventetiden etter du har sagt til noen at du elsker dem, men ikke fått de samme ordene tilbake, sier Bech om teksten.

– Hvordan ordene som ikke har blitt gjengjeldt gjør at du begynner å tvile på deg selv, og på en måte mister deg selv litt.

Musikkvideoen er regissert av Benjamin A. Huseby, som sier han ønsket å gjøre videoen mer abstrakt enn sangen for å åpne for flere tolkninger.

«Trip Abroad» er ute 19.06.14

The post Videopremiere: Nils Bech – «Trip Abroad» appeared first on NATT&DAG.

Bildeserie: “ALL BLACKS ARE BRILLIANT” og andre sørafrikanske tabloidoverskrifter

I boka “FROZEN CHICKEN TRAIN WRECK” har han samlet 100 reklameplakater for Sørafrikanske tabloider. Med sin enkle utforming og oppmerksomhetskrevende budskap er slike plakater et umiskjennelig trekk ved gatebildet i landets byer. Arkene klistres på stolper, bygninger og hvor enn ellers det er plass, og byttes hver ettermiddag – for å reklamere for neste morgens aviser.

Plakater som disse har eksistert i Sør-Afrika siden 1800-tallet, men har tatt av og blitt mer spissformulerte de siste tiårene. Årsaken sies å være tabloidiseringen av landets presse siden Apartheid-regimet ble opphevet – de tradisjonelle fullformat-avisene har i stor grad blitt utkonkurrert av tabloider foretrukket av svarte arbeiderklasselesere.

Disse avisene dekker politikk og ordinære nyheter – så vel som sensasjonelle oppslag om magi, kjendiser og utrolige historier. En utgave av den store tabloiden Daily Voice inneholdt for eksempel en artikkel om en rasistisk hai (spiste bare hvite), en kvinnes fortelling om å voldtatt av en gorilla og intervju med en kvinne som fortalte hvordan mannen hadde blitt forført av en heksedoktor.

Plakaten henger sjelden mer enn et par timer, før de forsvinner under andre eller rives ned. Det finnes ingen arkiver eller lignende. Samlingen i boka er derfor et unikt innblikk i det bokens utgiver kaller «Sør-Afrikas vox populi».

Image may be NSFW.
Clik here to view.
ALL_BLACKS_ARE_BRILLIANT
Image may be NSFW.
Clik here to view.
FROZEN_CHICKEN_TRAIN_WRECK
Image may be NSFW.
Clik here to view.
I_SAW_MAMA_AFRICA_COLLAPSE
Image may be NSFW.
Clik here to view.
POLITICS_OF_THE_BLOWJOB-1024x1403
Image may be NSFW.
Clik here to view.
SATAN_GOES_TO_SCHOOL
Image may be NSFW.
Clik here to view.
TREE_KILLS_TREE_EXPERT

Image may be NSFW.
Clik here to view.
1381750933015
Image may be NSFW.
Clik here to view.
1381750933074
Image may be NSFW.
Clik here to view.
1381750933367
Image may be NSFW.
Clik here to view.
WHITES_STILL_EARN_MORE

The post Bildeserie: “ALL BLACKS ARE BRILLIANT” og andre sørafrikanske tabloidoverskrifter appeared first on NATT&DAG.

Smelter kvinnehjerter med kriminelt vakre øyne

I likhet med flere andre amerikanske politidistrikter, har Stockton Police Department i Nord-California for vane å legge ut mugshots av senere tids arrestasjoner på sin Facebook-side. Dette var også tilfellet for Jeremy Meeks, en 30 år gammel og tidligere domfelt kriminell, som denne uken ble arrestert for ulovlig besittelse av skytevåpen.

Men der politiets mugshots som regel mottar noen få likes og kommentarer av typen «good job» og «Lock him up and throw away the key!», har Meeks på sin side fått en helt annen reaksjon. I skreven stund har bildet nemlig blitt likt over hele 35.000 ganger, delt videre av 3700 Facebook-brukere, og mottatt over 11.000 kommentarer fra kvinner som har latt seg fortrylle av badboyens isblå øyne.

Et lite utdrag fra kommentarfeltet:

«Dam he sexy!!!»

«The Boi is Phine! lol Maybe he will land a modeling contract out of this one…»

«DaaaayyyyyyyYUM!!!!!»

«Why is he not making thousands modeling somewhere! What a shame!!!»

«Luv it! I’ve been back to this pic like 10x today already..»

«Wow let me love you when you get out»

«Would have looked great as an SOA character!»

«Sexiest mug shot I’ve seen»

«PEN PALS!!!!»

«Fine as wine! They should’ve been arrested him for looking that good.»

«If this is wrong, I don’t want to be right.»

«He would still get work with the tattoos. Just needs the right agent and agency.»

 

Meeks blir for tiden holdt mot kausjon på hele 900.000 dollar i San Joaquin County Jail, hvor USA Today møtte opp for å finne ut hva hovedpersonen selv synes om den massive «tørsten» som har oppstått rundt bildet av ham:

The post Smelter kvinnehjerter med kriminelt vakre øyne appeared first on NATT&DAG.

Hots & Nots: London Mens Fashion Week SS15

Hot: J.W. Anderson

Image may be NSFW.
Clik here to view.
jw2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
jw5
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
jw4
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
jw

J.W. Anderson fortsetter å leke seg med kjønnsroller, men der han tidligere har møtt kritikk for i overkant direkte tolkning av kvinneplagg («blyantskjørt på menn = nytenkende fashion») bærer SS15 preg av en ny brukervennlighet. Klassiske J.W.-silhuetter er beholdt, mens det krampekonseptuelle er tonet ned. Tross brukervennligheten og et tilsynelatende «ordinært» uttrykk bærer kolleksjonen preg av små, odde detaljer – lommer er flyttet, sømmer snudd og bukselengder senket.

Not: Katie Eary

Image may be NSFW.
Clik here to view.
katie2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
katie4
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
katie3
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
katie

At de mer outrerte visningene ofte finner sted i London er et kjent faktum, og karnival-vitser faller fort gjennom, men for Katie Earys SS15 er det få andre paraleller å trekke. Kolleksjonen var som et ubehagelig gufs fra egen barndom, hvor flamboyante «70-talls»-skjorter og «hippie-trykk» ble relansert for kleskjeden Vero Modas ungdomkolleksjon, ca 2004. Etter endt visning kunne Katie Eary fortelle at inspirasjonen bak var ca like endimensjonal som resultatet, nemlig tv-seriene «Breaking Bad» og «Dallas Buyers Club». Som en anonym smarting engang sa: «Menneskerasen står ovenfor et ondskapsfullt valg: arbeid eller dag-tv». Katie Eary har åpenbart prøvd seg på en kombo.

Hot: MAN

Image may be NSFW.
Clik here to view.
man
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
man2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
man1
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
man4

MAN er et designkollektiv bestående av Nicomede Talavera, Liam Hodges og Bobby Abley. Kolleksjonen ble presentert tredelt – Talavera gjorde primært herrekjoler basert på muslimsk, tradisjonell drakt – blandet med boxy jakker, plisserte detaljer og luksuriøse materialvalg (hestehår!). Hodges viste maksimalistiske silhuetter i en minimalistisk form – overflødige detaljer var strippet vekk og kraftfulle tribal-looks presenterte en ny form for maskulinitet. Bobby Abley viste gruppens siste og mest nedtonede kolleksjon, med basketballsilhuetter og Disney-inspirerte prints. Designparaplyens mest brukervennlige kolleksjon var også den svakeste, med litt for klare referanser og litt for få ambisjoner. MAN er en av de yngste kolleksjonene under moteuken, både i alder og i uttrykk. Allikevel representerer de mye av hva Londons motescene handler om – uslipt talent og vilje til å prøve nye ting.

Not: Moschino

Image may be NSFW.
Clik here to view.
moschino4
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
moschino3
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
moschino2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
moschino

Jeremy Scott presenterte i går sin første herrekolleksjon, ispedd enkelte looks pre-spring womens, for italianohuset Moschino. Da han debuterte med sin damekolleksjon mars i år stilte flere spørsmål ved at klærne mer eller mindre utelukkende var basert på McDonalds-logoen. Fastfood-konsernet trykket han til sitt bryst via sosiale medier og en Capsule-kolleksjon ble lansert hos nettbutikken Yoox, hvor samtlige plagg ble revet bort. Denne sesongen spørs det om han er like heldig. SS15 henter inspirasjon fra 90-tallets ravere, Moschinos arkiver og diverse brusprodusenter, men først og fremst andre designerlogoer. Armanis ørn, Chanels C-er, Hermès’ silkebånd og Louis Vuittons denimmonogram er alle representert i ulike varianter. Det er ikke nødvendigvis problematisk at Scott tuller og leker med andre logotyper, selv ikke etter fjorårets fadese når hans selvtitulerte merke ble saksøkt av skateprodusenten Santa Cruz for å stjele trykk. Problematisk er det heller at alt han gjør er så bokstavelig og rett fram, uten noe konsept eller baktanker. Ved å trykke opp «FauxChino» prøver amerikaneren tilsynelatende å kamuflere profitt som politikk, men kolleksjonen som helhet faller gjennom.

Hot: Agi & Sam

Image may be NSFW.
Clik here to view.
as
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
as2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
as3
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
as4

Herreskjørtet er trolig sesongens hyppigst viste plagg – overdimensjonerte isdansformer hos KTZ, forklefasonger hos Christopher Shannon og gulvlang naturisme hos Nazir Masar og James Long. Agi & Sam gjorde sesongens kanskje fineste variant – rettskåret og plissert. Duoen forklarte kolleksjonen med et ønske om å oppdatere den tradisjonelle dressen, som ikke holder tritt med det moderne samfunnet, hverken funksjonelt eller estetisk. Med blikket rettet mot Japan viste de kimonoinspirerte ermer, minimalistiske sandaler og en ren fargepalett holdt i hvitt, grått, blått og camel.

Not: Alexander McQueen

Image may be NSFW.
Clik here to view.
amq
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
amq2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
amq3
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
amq4

Åtte sesonger etter at Sarah Burton tok over sjefsstolen i Alexander McQueen er det forståelig at behovet for blanke ark melder seg. Denne sesongen gikk motehuset vekk fra en mørkere og tyngre look og inn i en ny epoke, inspirert av Kabuki-masken. Historien bak, skreddersømmen og enkelte av lakkplaggene er alle lyspunkter, men jevnt over står kolleksjonen svakt. Flere av antrekkene gir en sur bismak av Sarahs navnebror Tim Burton og Hedi Slimanes «storhetstid» hos Dior Homme.

Hot: Craig Green

Image may be NSFW.
Clik here to view.
craig1
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
craig2
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
craig3
 Image may be NSFW.
Clik here to view.
craig4

Forventningene var høye i forkant av Craig Greens visning. Londoneren hadde i fjor visning med designkollektivet MAN, omtalt over, og denne debutvisningen har allerede skaffet designeren svorne fans, deriblant Tim Blanks. Etter uteksaminering fra Central St. Martins har Green gjort «Zen»-aktige klær til et varemerke, fra forrige sesongs batikkmønster til denne sesongens barføttes modeller og draperte kapper. London-visningene har så langt vært delt seg mellom myk minimalisme og sporty maksimalisme – Greens spirituelle vårkolleksjon føles som et friskt pust og er en av sesongens sterkeste.

The post Hots & Nots: London Mens Fashion Week SS15 appeared first on NATT&DAG.


Konkurranse: Gratisbilletter til Lot Lot/Øya Open på Dattera

Å dææææææven, Lot Lot arrangerer et helsikes show på Dattera til Hagen i morgen, og er du kjapp nok på «trigger’n» (hehe) kan du stikke innom HELT GRATIS.

BTW: Lite å gjøre i helgen, tjommi? Skrint i kalenderen? Alene always? :( NO WORRIES: Sjekk ut & installer NATT&DAG-appen for å revitalisere dine utelivsmuligheter. Full klaff eller penga tilbake!

Det skjer så mye at vi sliter med å liste opp bare HIGHLIGHTSENE, kompis! La oss lime inn litt fra face-arrangementet her nå:

* LEGOWELT (CLONE / L.I.E.S.) [DJ-SET]
* SEX TAGS AMFIBIA: KAMBO SUPER SOUND | DJ SOTOFETT | DJ FETT BURGER
* O/E & JOKKE (THE VOID)
* VISUELL PROFIL

FYFF det blir bra. Du trenger ikke ta med eget godt humør denne gangen, for her fins det nok til å gå rundt! ;) ;) BLUNK BLUNK ;) ;)

Det blir show! Det blir spel! Det koster bare HUNDRE KRONER, men hvem har hundre kroner i DENNE økonomien? Ingen vi kjenner ;( ;( ;(

Men FRYKT IKKE, vi har en haug gratisbilletter. Det EEEEEEEENESTE du trenger gjøre for å rulle avgårde med en håndfull slike – du skal virkelig ikke måtte slite deg ut – er å sende oss en epost på konkurranse@nattogdag.no og oppgi hvor mange hester du ser i dette bildet:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
hester

Tell nøye! Vi ses! ;) ;)

The post Konkurranse: Gratisbilletter til Lot Lot/Øya Open på Dattera appeared first on NATT&DAG.

Ultimafestivalen slipper fullstendig festivalprogram!

Da Ultimafestivalen i fjor ble nominert til og vant NATT&DAG-prisen i kategorien «Årets lokale arrangør» skrev vi at «Ultima har blitt tjueto år gammel, men er langt mer voksen, intellektuell og kvalitetsbevisst enn de fleste andre på samme alder. Festivalen har til gangs vist at det er en av de mest pålitelige institusjonene og premissleverandørene for underskogen av det som rører seg på siden av hitlistene.» Den påstanden står ved lag i år også. Nåja, du tenker kanskje vi er inhabile og driver med skamløs selvpromotering, men resten av årets festivalprogram er altså så sterkt at høylytte anbefalinger er på sin plass uansett. Når det er sagt, håper vi at du stikker innom avslutningsnummeret som setter strek for den tonenagivende festivalen.

Ultima og NATT&DAG presenter ULTIMA FINALE:
Lørdag 20. september, Vulkan Arena
Her vil blant annet Karin Krog, jazzens ukronede dronning – i internasjonal kontekst, mind you – være med når Ultima kulminerer i en stor godt-og-blandet-konsert. Dessuten vil også australske Ben Frost bidra, som siden platedebuten i 2003 har gjort seg bemerket med intens, strukturell, minimalistisk lydkunst med røtter i militant post-klassisk elektronisk musikk. Vi vedder ti gærninger på at du har ligget i internet-koma de siste årene og ikke fått med deg denne heftige sjangerkombinasjonen, men nå er altså tiden inne for at dere introduseres for hverandre. Andre bidragsytere for kvelden er Jeppe Just Institutt, som med musikalsk skramle-estetikk og metallisk energiutladning, blandet med lirekasse og 70- og 80-talls synth, ufrivillig teater og inderlighet, har et mildt sagt mangefasettert repertoar. Kunstner TCF og musiker Lars Holdhus utforsker forskjellige teknikker koder og kryptografi i relasjon til musikalsk komposisjon. De musikalske referansepunktene er hentet fra elektroakustisk musikk, hardstyle, hardcore, poesi og digital støy.

HORISONTER:
Fredag 12. September (og ut festivalperioden), DogA
Trompet, slagverk og elektronikk møter betong, glass og tre når  en av Norges fremste jazzmusikere, trompetist og komponist Arve Henriksen, og en av våre fremste slagverkere Eirik Raude spiller i, på og sammen med Sverre Fehns berømte arkitektur.

Mer info her!

JENNY HVAL & SUSANNA:
Fredag 12. September, Kulturkirken Jakob
Jenny Hval og Susanna har lagt hodene sine i bløt, og sammen skal de fremføre bestillingsverket Meshes of Voice fra 2009. Verket er ifølge Jenny Hval og Susanna en slags moderne surrealistisk fabel som omhandler begjær, frykt, undring og mytiske skapninger. Flygel, gitar, elektrisk harmonium, diverse effekter og elektronikk, preparert piano og perkusjon, blandet med en vev av stemmer har resultert i et vekselsvis sparsommelig sart og massivt lydbilde. Meshes of Voice er sjangerfri musikk som befinner seg i et moderne mytisk landskap. I august utgis albumet Jenny Hval & Susanna Meshes of Voice på SusannaSonata.

Mer info her!

DICHTERLIEBE:
Lørdag 13. september, Nasjonaltheatret
Nytolkning av Schumanns «Dichterliebe», fremført av to aldrende, tyske skuespillere. Nå har vi ikke inngående kjennskap til deres preferanser, men «aldrende tyske skådiser» er umiddelbart selling point for oss i NATT&DAG-skyskraperen.

Her kan du lese Nasjonaltheatrets tekst om stykket

CHRISTOPHE MEIERHANS: SOME USE FOR YOUR BROKEN CLAY POTS:
Søndag 14. september, Black Box Teater
«Some use for your broken clay pots» har besøkt store teaterhus over hele Europa. Forestillingen består av Christophe Meierhans i dialog med publikum – flere ganger så entusiastisk at store deler av publikum etter forestillingen har gått på bar sammen.

Intervju med Meierhans her

Du kan lese om arrangementet på Ultima her

VERDENSTEATERET: BOREN OVER GJØRME:
Fredag 19.(-28.) september, Henie-Onstad kunstsenter
Helt nytt stykke av den legendariske kunstkonstellasjonen Verdensteateret, som har arbeidet sammen i over 30 år. Du kan lese mer om forestillingen her 

LONGITUDE:
Onsdag 17. September, Vulkan Arena
En forestilling nokså knyttet til Ultimas tema: Nasjonen. Forestillingen baserer seg på historien om koloniseringen og frigjøringen av Island under den kontroversielle revolusjonslederen Jørgen Jørgensen.

Longitude er laget av den New York-baserte islandske komponisten Davíd Brynjar Franzson. Forestillingen har hatt en prøvevisning i New York, men har sin verdenspremiere under Ultima.

Ultima arrangeres fra 10. – 20. september i år.

For mer info og hele programmet, se: http://ultima.no/

The post Ultimafestivalen slipper fullstendig festivalprogram! appeared first on NATT&DAG.

Miks og mas: Kimichi

Annenhver uke presenterer vi mikser fra både nasjonale og internasjonale DJs, de stilles også til veggen med fire-fem spørsmål.
Denne ukens miks kommer fra Kimichi, og DJ-navnet har overraskende lite å gjøre med den koreanske nasjonalretten ”kimchi”. Kim som han egentlig heter, har konstruert ukens miks fra leiligheten sin i Sandefjord, mens vi har prikket han på ryggen, pustet han i nakken og spurt han om generelle ting.

Eh, hei på deg. Hvordan i helvete fant du på navnet ”Kimichi”? Altså de fleste vet at du heter Kim, men er du virkelig så glad i kimchi?

-Heldigvis, så er det ingenting med kimchi å gjøre. Det er navnet mitt + ichi (kimichi), og det er hentet fra ”Ichi The Killer”. En flott film for hele familien.

Søren, jeg som trodde du alltid ha en rar relasjon med den koreanske nasjonalretten. Må si at jeg er meget imponert av ”Ichi The Killer”-referansen da, den har jeg faktisk lest i manga-format på barnerommet, på Holmlia. Apropo bosted. Har du tenkt til å flytte fra Sandefjord og tilbake til Oslo? Du er jo her veldig ofte.

- Akkurat nå er jeg fastlåst med en 9 til 4-jobb. Men, jeg har hørt: ”Du kan flytte ut av Oslo, men Oslo vil aldri flytte fra deg” eller noe sånt. Hehe

Er det ikke trist da? Eller liker du det? At du på mystisk sett dukker opp i Oslo i ny og ne?

- Både trist og bra, Sandefjord er veldig lite og intimt

Men, nok om bosituasjonen din. Du har jo blitt spilt på P3 i det siste og dukket opp i Olle Abstracts podcast-serien «Lyd», har du planer om å utgi noe snart? Og hva er dine planer for sommeren?

- Foreløpig jobber jeg med egen EP som skal gis ut via Diskorama. Og. Hm. Ja! Jeg gjester også på Ralph Myerzs nye EP. Også skal jeg spille på Slottsfjell, Varna, Moldejazz og litt i Trondheim i sommer.

Det ryktes at Kimichi er i Oslo for et lite avbrekk fra Sandefjord, så om du har lyst til å forfølge han i kveld, kan du gjøre det.

The post Miks og mas: Kimichi appeared first on NATT&DAG.

Søndag Summarum: Keiseren kaster klærene!

Ukas kroppshysteri 1: Det har skjedd før. Nå skjer det igjen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
10440648_10154307382835192_624684496542461537_n.jpg

Norske kjendskvinner har kastet klærene for Marcel Lelienhofs linser på oppdrag for ELLE. Dagbladet skriver: “Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen, Mia Gundersen, snowboard-kjører Silje Norendal, Ida Fladen, og redaktør i Elle Decoration, Live Brekke, stiller alle opp lettkledd, og snakker om kroppsfiksering.»

Vanlige folk kler av seg i VG i protest mot kroppshysteriet, nå følger kjendisene etter i ELLE og Dagbladet. For en tabloid bredside mot kroppshysteriet! Eller er det egentlig det? Etter en nærmere titt på bildene og uttalelsene, er det vanskelig å ikke se dette som en hyllest til kroppshysteriet. Linnea Dale sier hun kler av seg av «estestiske årsaker», Ida Fladen forteller at hun er avslappet og Fotballfrue er selvsikker. Kanskje kastes klærene mest for å bli naken? Ærlig sak, det. Vi søker forresten kjendiser til gladsaken “Kaster klærene for oppmerksomhet”.

Les også: Kjendiskvinner kaster klærne!

PS: Tommel opp til denne interiørredaktøren i ELLE, som kaster klærene i ELLE som kjendiskvinne, hvilket hun så vidt vi kan forstå er i kraft av å kaste klærene i ELLE som kjendiskvinne. Proaktivt.

Ukas spørsmål:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
10372517_10154166637200408_7889659514461793755_n.jpg

Ja, er det ikke det a?

Legger ved et bilde av SoMe-ansvarlig i Universal.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
10444683_10154166666435408_4687947960486367332_n.jpg

Ukas kroppshysteri 2: Også Gabrielle “slår tilbake mot kroppshysteriet”, kan vi lese i Dagbladet. Dette skjer ved at hun har på seg klær i sin nye video (“posete hiphop-klær”, presiserer avisen). Både å være naken og å være påkledd er oppgjør med kroppshysteriet. Sånn har det altså blitt. Men vent nå litt… På facebook sier Gabrielle at videoen slett ikke er en protest mot kroppshysteriet. Det er altså blitt sånn at man ikke kan være naken eller påkledd uten at Dagbladet skriver at det er et oppgjør med kroppshysteriet.

Ukas kongelige: Kronprinsfamilien sender unga på internasjonal skole! WTF, skjedde med folkeligheten a!? Arbeiderpartiet ved Martin Kolberg er så skuffet at de vil vurdere avvikling av monarkiet (hysj, ikke nevn at Støre også sender barna på privatskole og at Stoltenberg gikk på en). VGs Hanne Skartveit (som selv får barna sine privat skolert) synes dette er “vemodig” og et brudd på forventning og tradisjoner. For ærlig talt – å leve på apanasje og arve posisjon som statsoverhode er folkelig nok, å ville lære barna skikkelig engelsk derimot…

Men, men. Sånn går nå dagene i en nyrik bondenasjon med eliteforakt: Klart vi skal ha Høyre-statsminister, men hun skal være en keitete grå mus med Skeidar-møbler og tjukkskjerm-tv. Vi skal selvsagt holde oss med statsoverhoder hvis eneste kvalifikasjon er å være førstefødt med direkte blodlinje til patriarken i en tysk fyrsteslekt, men pokker heller – de skal gå på et-eller-annet-løkka skole, kle seg i rød shorts i bursdager og høre på Kvelertak og Admiral P.

Ukas SMS:

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Skjermbilde 2014-06-21 kl. 12.51.16.png

faksimile: Dagbladet.no

Og er det noen som kan SMS-etikette, er det jo deg, John Arne.

Ukas menneskerettighetsbrudd: Morgenbladets leder argumenterer for å oppheve monarkiet fordi det “fratar små barn som prinsesse Ingrid Alexandra grunnleggende menneskerettigheter”. Hallo, Strasbourg! Våkne! Kanskje bruke LITT mindre tid på å dulle og degge med sytete kurdiske sepratister, og se at små jenter i Norge blir behandlet som prinsesser?

Ukas sterke mening: En fyr i Aftenposten har sett noe han ikke likte på tv. Sånt blir det kommentar av. “Ikke undervurder oss, TV2!”, tordner han. Deretter argumenteres det for at sommerprogrammene skal være en del av nyhetsdøgnet og at den politiske redaksjonen bør ha enerett på å intervjue politikere. Det skal være SUBSTANS i sommerstudioene. Avslutningsvis får vi et eksempel på substansiell sommer-tv (at tv-kjendiser intervjuer jorbærplukkere), før det konkluderes: “Følg meg på Twitter”.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
iran_2920281b (1).jpg

Faksimile: Aftenposten.no

Ukas tenkende fotballsupporter: Er du opptatt av fotball-VM, men ønsker deg mer avansert stoff enn TV2s brasilianske navnegenerator? Savner du saker som trekker de historiske linjene? Som ser fotballen i lys av samfunnsutviklingen? Synes du Aslak Nores Klassekampen-artikkel som argumenterte for at forskjellen på brasilianske og argentinske finter har å gjøre med forskjellen på portugisisk og spansk imperialisme var interessant? Da kommer du til å elske denne ukas VM-sak i Morgenbladet: Filmingens psykologi og idéhistorie.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen shot 2014-06-20 at 5.41.49 PM.png

Vi vet ennå ikke hva Freds påståtte filming da han ble taklet av Dejan Lovren i åpningskampen har med Freud, Marx, positivismestriden og opprettelsen av Verdensbanken å gjøre, men vi vurderer absolutt å betale 219 kroner for finne det ut!

Les mer om Den tenkende fotballsupporteren i NATT&DAGs posørguide.

Ukas grevlingangrep: Vi skal utenriks. Den svenske 90-tallslegenden E-type har nemlig blitt angrepet av en illsint grevling. Det var da E-type prøvde å redde hunden sin fra grevlingen at den bet den den rocka dance-sangeren i hånden. Det går heldigvis bra med E-type, men grevlingen ble visstnok så skadet at E-type var nødt til å avlive den :(

Ukas studiomusiker: Mannen med Norges største overarmer, Hulken fra Groruddalen, Jan Bøhler, har tatt musikkarrieren et steg videre: Nå har han vært i studio med Groruddalen-rapper Kenneth Engebretsen! Vi håper samarbeidet vil bære frukter og at vi snart får se Kenneth Engebretsen rappe over dubsteppen i en av Bøhlers treningsvideoer.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen shot 2014-06-20 at 6.40.46 PM.png

foto: Martin Bjørnersen, instagram

Ha en fortsatt kroppshysterisk søndag!

The post Søndag Summarum: Keiseren kaster klærene! appeared first on NATT&DAG.

Den nakne sannheten

– FORRIGE GANG jeg var i NATT&DAG var jeg kliss naken, skriver Andrea Bræin Hovig i en mail.

Når hun møter oss, er det ikke for å mimre om ting hun gjorde på begynnelsen av 2000-tallet, men for å snakke om kinoaktuelle Det er meg du vil ha – også dét et nokså avkledd prosjekt. Hun spiller den eneste rollen, og gjennom en femti minutter lang monolog forteller hun historien til Henriette, en lærer som innleder et forhold til en av sine elever.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det er meg 3

Da Dag Johan Haugerud først fortalte til Hovig at han tenkte å lage film av Sonja Evangs manus, som er basert på intervjuer med den ekte kvinnen filmen handler om, tenkte hun «jess, dette kommer til å bli bra».

– Men jeg tenkte at hvis jeg traff henne og vi ble kjent, så ville det kunne ødelegge for arbeidet mitt. Jeg ville nok føle at det ble viktig å forsvare henne, og prøvde derfor å tenke minst mulig på at hun var virkelig, og minst mulig på hva jeg synes, rent etisk, om det hun gjorde.

DØRA GÅR OPP. Direktøren for det hele, Dag Johan Haugerud, kommer inn. Noe andpusten beklager han forsinkelsen. Vi tilgir, og spør ham om temavalget. Haugerud forteller at han ble dratt mot prosjektet fordi det viser hvordan kunsten gir rom for ambivalens der loven forbyr det.

– Både rettsvesenet og samfunnet rundt er klare på hvordan man skal forholde seg til overgrep. Heldigvis, sånn må det være. Men det jeg likte med manuset, er at det beskriver en situasjon som befinner seg i gråsonen. Jeg tenkte at hvis jeg først skulle lage en film med overgrep som tema, så kunne den i hvert fall ikke være forutsigbar eller enkel.

Han trekker frem Louis Malles film Murmur of the Heart som et godt eksempel på en slik ambivalens.

– Den handler om en tenåringsgutt og hans seksuelle oppvåkning. Det ender med at moren hans gir ham en praktisk innføring i hvordan man skal ha sex. Filmen er varm og morsom, og man får på en måte en god følelse av den, selv om det er… ja…

– Det er jo helt sykt, skyter Hovig inn.

– Ja, ikke sant? Når man sitter og ser en sånn film og merker at man får en god følelse, blir man jo helt forvirret i hodet. Det går mot alt man har lært å tenke og føle at er riktig. Man må bare innrømme at det er noe som er relativt midt oppi alt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det er meg 1

Haugerud har selv klippet filmen og hørt Henriettes forklaring hundrevis av ganger. Han legger hele tiden merke til små ting, og av og til har han tenkt «nei, er dette egentlig greit?».

– Hun argumenterer med kjærlighet, og sier at den overvinner alt. Vi er jo vant til å tenke sånn fra amerikanske filmer. Men er det sikkert at det er sånn? Kan alt tillates av kjærlighet?

Hvordan hadde filmen blitt oppfattet hvis den hadde handlet om en mannlig lærer og en femten år gammel jente?

– Du ville nok dømt en mann fortere. Men jeg tror likevel det handler mest om at personen i filmen får femti minutter til å fortelle hvordan hun tenkte og handlet. Veldig få blir gitt den muligheten, og jeg tror derfor at publikum gir personen en sjanse, uansett om det er en kvinne eller en mann, sier Haugerud.

«Selv om det bare skulle bli 17 stykker som kjøper billett, blir jeg kjempeglad.»

HAUGERUD BLE FØRST spurt om å lage teaterstykke av Sonja Evangs manus, ment for å fremføres under Norsk dramatikkfestival. Men regissøren er uten teaterbakgrunn, og hevder han ikke hadde noen idéer til iscenesettelse. Han kom derfor frem til at han måtte lage film hvis prosjektet skulle være gjennomførbart for ham. Han liker godt at folk snakker lenge på film, og hadde lyst til å prøve det ut i en ekstrem variant. Inspirasjon til Det er meg du vil ha hentet han blant annet fra Alan Bennetts Talking Heads – en BBC-serie med dramatiske monologer fra 1980- og 90-tallet.

At det ble film av prosjektet, viste seg å være et lykketreff. Den ene planlagte visningen på Dramatikkfestivalen ble til visning på Tromsø internasjonale filmfestival, og nå får filmen også kinopremiere i juni.

– Akkurat det med kinopremiere var faktisk litt overraskende. Selv om det bare skulle bli 17 stykker som kjøper billett, blir jeg kjempeglad, sier Hovig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det er meg 2

50 minutter med prat, nesten uten skifte av kameravinkel. Hvorfor blir det ikke kjedelig?

– Det kan jo sikkert du svare bedre på enn oss?, ler Hovig.

Det er jo en fortellerkunst som kommer til sin rett her? Har man undervurdert monologen på film?

– Det er jo lange tagninger og lange klipp, men tenk på de derre greiene som NRK driver med. Hurtigruta, for eksempel. Folk sitter og ser, nesten uten at det skjer noe, men de opplever ikke at det er kjedelig. Jeg tror at hvis noe fenger, så blir det bare interessant av seg selv, sier Haugerud.

For ham har det også vært viktig å skape en følelse av at det man ser på filmen er sant.

– Folk flest er jo ikke så dramatiske, og hvis man skal lage en film som bygger på et autentisk materiale, så må den referere til hvordan folk snakker, og til hvordan ting er i virkeligheten, sier Haugerud.

Filosofien traff Hovig rett i hjertet.

– Jeg prøver å unngå regissørene som mener man må lage ting så tydelig at det «dumme» publikummet skal skjønne hva man mener. Hvorfor skal man himle med øynene samtidig som man kaster hodet bakover, bare fordi man er på en scene?

HAUGERUD TROR det smale budsjettet har hatt mye å si for hvor avslappet prosessen har vært.

Det er meg du vil ha kostet 225.000 kroner. Derfor er det ekstra gøy at folk liker filmen.

Det er meg du vil ha har premiere 13.juni. Les vår anmeldelse her: Ikke mye til film, men utvilsomt noe av det beste du får se på kino i år.

The post Den nakne sannheten appeared first on NATT&DAG.

Videopremiere: J. Bayou –«Protector»

Etter forrige ukes hyggelige låtpremiere, er Fredrikstads store sønn J. Bayou nå også klar med musikkvideoen til «Protector». Laget av gladgutta i Wonghunnah Frames (aka Christian Bastiansen og Michael Ray Vera Cruz Angeles) som en slags videreføring med happy ending for de vonbrotne kvinnene fra singelens cover.

- Fra øyeblikket jeg laget Protector har jeg hatt et håp om at videoen skulle bli like usminket og ærlig som selve låta. Nå som den endelig er ferdig føler jeg Christian Bastiansen og Michael Angeles har laget en estetisk vakker video med fantastiske performances av jentene som virkelig nådde opp til forventningene mine. Jeg laget en usminket låt. Jeg ville derfor ha et usminket cover og en usminket video. Det var viktig for meg at hele prosjektet nesten var dokumentarisk og ekte fra roten og opp til overflaten. Det eneste jeg kan si er at videoen og jentene får meg til å høres så veldig mye bedre ut, forteller Bayou om den nye videoen.

The post Videopremiere: J. Bayou – «Protector» appeared first on NATT&DAG.

Bildeserie: Sommerøya 2014

Var du ikke på Sommerøya på Sukkerbiten  i helgen? Skjerp deg! Det ble SPEL, kan du tro! Heldigvis var vi der og tok (ca.) en million bilder av alle de flotte folka som var ute med ansiktene sine og trippet og trappet og danset og svinset til musikk under «elektronika»-paraplybegrepet. Sjekk ut, ‘a! ;) ;)

The post Bildeserie: Sommerøya 2014 appeared first on NATT&DAG.


Bildeserie: Emojis på ekte

De har blitt uvurderlige når det kommer til å vise følelser på Facebook, Instagram, SMS-er og andre måter vi kommuniserer med hverandre på, så avsløringen om en kommende Emoji-oppdatering – inkludert en mye etterlengtet «middlefinger» – er utvilsomt månedens store SoMe-nyhet.

Men til tross for at de små ikonene altså har forandret menneskelig interaksjon en gang for alle, betyr ikke det at Emjois er mangelløse. Ja, for hvem har vel ikke misforstått bønntegnet for å være en high-five? Hva er det egentlig de dansende damene har i håret sitt? Og hvis vi skal være helt ærlige, er ikke blunkefjes-emojien atskillig mer skrullete enn en den subtile og flørtne «;)» ?

Når alt kommer til alt, vil det manglende elementet av god og gammeldags menneskelighet alltid forårsake unødvendige misforståelser i ansiktsløs chatting, og akkurat dette har Tumblr-en «Emoji.IRL.LOL» forsøkt å gjøre noe med. Ikke at et bilde av en squash kommer til å forandre måten du forholder deg til internettkommunikasjon, men nå vet vi i alle fall hva de derre damene har i håret.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxti91KUd51t7br20o1_r2_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxpn10X2Op1t7br20o2_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxppjczjON1t7br20o1_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxpotwqO221t7br20o1_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxporuZgeF1t7br20o1_r2_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxrthnfLdA1t7br20o1_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_n018bc8s5I1t7br20o1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxq35ztxX81t7br20o1_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_n2ckto11YN1t7br20o1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_n4g3yfsrQY1t7br20o1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxq3ae061H1t7br20o2_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxpqns8sDR1t7br20o1_r3_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxpqkj8UZP1t7br20o1_r2_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_mxrtmwQXI81t7br20o1_r1_1280

Image may be NSFW.
Clik here to view.
tumblr_n5hetoGfGS1t7br20o1_1280

The post Bildeserie: Emojis på ekte appeared first on NATT&DAG.

Kanye West er et ikon

Lei av å stirre på kjedelige Mac-ikoner dagen lang? Det nerdete Safari-kompasset? Den utrolig forutsigbare iTunes-noten? Det utmattende kjedelige iChat-ikonet? Skulle du ønske du kunne stirre på Kanye West i stedet? Internett har gode nyheter til deg, kompis: Det kan du.

«Kanyefy Your Dock» er utviklet av Free Art Technology (samme gjengen som lot oss se internett slik Kanye ser det gjennom Kanye Vision), og lar deg bytte ut de gamle og kjedelige ikonene med kule og inspirerende Kanye West-hoder.

Sånn her gjør du:

Steg 1: Last ned dine favoritt Kanye-hoder fra Kanye Heads.

Steg 2: Last opp Kanye-hodene til denne siden for å konvertere dem til ikoner.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
kanye2
Steg 3: Velg fra Applications/Programmer hvilke ikoner du ønsker å bytte ut med Kanye-hoder. Trykk «Get info/vis info».

Image may be NSFW.
Clik here to view.
kanye3

Steg 4: Dra ditt utvalgte Kanye-hode over ikonet øverst til venstre.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
kanye4

Steg 5 (det siste og avgjørende steget): Gå til Terminalen (Utilities/Verktøy under Applications/Programmer). Skriv inn «killall Dock» i Terminalen, trykk enter og voilá – alle de praktiske men akk så kjedelige ikonene dine er byttet ut med inspirerende Kanye West-hoder.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
kanye5

Bare hyggelig! Og: Husk å skru på Max Magnification under System Preferences for max Kanye-effekt.

The post Kanye West er et ikon appeared first on NATT&DAG.

Videopremiere: Anna of The North – Sway

Se videoen til Anna of the Norths debutsingel «Sway», regissert av Thomas Flått, nederst i saken.

Leste at det fortsatt er sånn at de færreste av vennene dine vet at du driver med musikk, hvor lenge har du egentlig laget musikk?

– Musikk har alltid vært en viktig del av livet mitt. Faren min er musiker, så det har i grunn alltid vært i musikk rundt meg. Det å skrive låter har vært en slags selvterapi-greie. Noen folk skriver dagbok, jeg lager låter.

Du har allerede blitt signert av Atlantic/Honeymoon internasjonalt og HES er hjemme i Norge, hvordan gikk det til?

The power of the internet. Brady tvang meg bokstavelig talt til å poste demoen av «Sway» på Soundcloud. Da jeg våknet opp dagen etter hadde den fått tusenvis av plays. Kort tid etter tok de nydelige folkene i Atlantic Records/Honeymoon og HES kontakt. Og resten er historie.

Ser at du har laget en cover av «I Love You Always Forever». Hva slags forhold har du til Donna Lewis? Hørte du bare på Absolute Music 18, eller er du fan på ekte?

– Donna og jeg vokste opp sammen, og vi stod hverandre veldig nær. Vi snakker egentlig ikke så mye sammen lenger, det ble litt klein stemning mellom oss etter at jeg oppdaget TLC. Forhåpentligvis kan min versjon av hennes aller største hit bringe oss sammen igjen.

Bonus: Hør Anna of the Norths cover av Donna Lewis-klassikeren «I Love You Always Forever»:

The post Videopremiere: Anna of The North – Sway appeared first on NATT&DAG.

FKA twigs med ny video

Da vi hørte at FKA twigs ikke skulle komme til Øya likevel begynte vi å gråte her i NATT&DAG-skyskraperen. HELDIGVIS får vi se masse til twigs om dagen, både på forsiden av sommerutgaven til Dazed, samt magasinets egen FKA twigs day! I tillegg går ryktene om at debutalbumet hennes, som slippes på Young Turks 12. august, kommer til å bli dritbra.

Og akkurat NÅ fikk tristessen enda et sideslag, med twigs sin nye video for Two Weeks.

SNURR FILM:

The post FKA twigs med ny video appeared first on NATT&DAG.

INSTATIRSDAG: Hva om Seinfeld fortsatt hadde gått på TV?

Hørt om @Seinfeld2000 eller? Den morsomste kontoen på twitter har en instakonto også, hvor du kan le av den skarpe samfunnskritikken, gråte over at Seinfeld ikke er på TV lenger (hva skjeeera Netflix?), eller være likegyldig (hvis du ikke har fått med deg at Seinfeld er det aller beste som noen gang har gått på TV).

R.I.P. 1989-1998

Sjekk ut @seinfeld2000 på insta, og oss da, @nattogdag_sensurert ;)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.25.49

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.27.14

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.24.53

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.20.40

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.26.28

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.24.27

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.21.40

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.19.23

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.18.42

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.18.01

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.18.17

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.17.46

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Screen Shot 2014-06-24 at 14.27.01

The post INSTATIRSDAG: Hva om Seinfeld fortsatt hadde gått på TV? appeared first on NATT&DAG.

Viewing all 2173 articles
Browse latest View live